Българско военно чудо: Битката за Кресненския пролом

193 Гледания
Публикуван
Документалната поредица „Българско военно чудо" е съвместен проект на сдружение „Българска история" и на ЗАД „Армеец", който пресъздава най-големите постижения на българската армия в периода петте войни след Освобождението на България. Целта на поредицата е да напoмни за огромната сила, която българският народ притежава, когато е обединен, като едновременно с това направи тези исторически епизоди интересни за широката публика.

В петия епизод на поредицата ви представяме една малко позната, но изпълнена с героизъм и драматизъм битка - тази за Кресненския пролом. Победоносната Балканска война е минала, блянът на поколения българи - Велика България е почти постигнат. Но по бойните полета все още броди духът на войната. Общественото настроение сред всички българи е настръхнало и присъствието на гърци и сърби в българска Македония притиска отговорните органи в София да предприемат бързи действия. Действия, които ще доведат до останалия в историята "ден на престъпното безумие". С военни маневри България изтласква настанилите се в македонско съседи, с което предизвиква началото на Междусъюзническата война. Българският войник се изправя в нов конфликт срещу довчерашните си съюзници. Макар и положението да е тежко, то не се оказва непоносимо до момента, в който без да обявят война Румъния и Османската империя нахлуват в български територии. Безпрецедентното и отчайващо състояние не сломява духа на българските воини, които достойно ще се изправят срещу всеки враг, дръзнал да застане на пътя за изпълнението на Националния идеал. Битката за Кресненския пролом е един от последните триумфи на българския народ преди настъпването на първата национална катастрофа.

Приятно гледане!

Филмите от поредицата разполагат както с английски субтитри, така и с български за сънародниците ни с увреден слух. Желаем ви приятно гледане!

За повече информация:
https://bulgarianhistory.org/
https://www.facebook.com/bulgarian.history1/
https://www.instagram.com/bulgarianhistory/
Категории
Образование
Етикети
българско военно чудо, кесненския пролом
Влезте или се Регистрирайте за да добавяте коментари.
Публикувайте първия коментар за този клип.